Egészséges, vezetékes vizet ihatnak Nagycsere és Haláp lakói

  • by admin - h, 08/17/2020 - 13:38
Több, mint 13 kilométer új ivóvízvezeték épült ki a Debreceni Vízmű tervei alapján.
 
 
 
A város önkormányzatának kiemelt célja, hogy Debrecen polgárai számára élhető, szerethető, a jelenleg itt élők és gyermekeik, unokáik számára is perspektívát kínáló lakóhelyet biztosítson. E törekvés szerves része olyan beruházások megvalósítása, melyek jelentősen hozzájárulnak az életminőség javításához a város minden pontján a belvárostól kezdve a lakótelepeken át a kertvárosi lakóterületekig.
Nagycsere és Haláp településrészeken eddig nem volt közüzemi ivóvízhálózat, az ingatlanok vízellátása egyedi fúrt kutakkal történt, illetve palackos vízből látták el ivóvízigényüket a lakók. 2016 őszén a Debreceni Vízmű Zrt. az önkormányzat felkérésére elkészítette a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésének terveit, s Kormány 2018 tavaszán döntött a beruházás 560.133.500 forintos támogatásáról.  A nyertes kivitelező bruttó 371 013 241 forintért vállalta a munka elvégzését. 
 
Nagycsere és Haláp településrészek ivóvízellátása a Vámospércsi út mentén lévő gerincvezetékről vált lehetővé. A Panoráma útig húzódó gerincvezetéktől új vezetékszakasz épült a Nagycserén létesített új vízműtelepig, majd innen a halápi elosztóig. A nagycserei tározó mellett egy nyomásfokozó központ létesült, mely biztosítja Nagycsere és Haláp területén a hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. A nyomásfokozó központból külön gerincvezeték létesült Nagycsere és külön Haláp településrészek vízellátására. A kiépült gerincvezeték és az elosztóvezetékek teljes hossza 13.011 méter. 
 
Kovács István és Türk László, az érintett településrészek önkormányzati képviselői kérésére a beruházás részeként nem csak a gerincvezeték épült ki, hanem minden egyes érintett ingatlanra be is vitték a vezetéket, az utcafronti telekhatáron belülre egy méterre. Ennek költsége ingatlanonként több százezer forint lett volna, ám a beruházás keretében ezt az önkormányzat ingyenesen biztosította a halápi és a nagycserei családok számára. Az ingatlantulajdonosok feladata az volt, hogy az utcafronti telekhatártól egy méteren belül a vízmérőaknát saját részükre kiépítsék.
 
A munkaterületet 2019. július 29-én vette át a kivitelező és Halápon kezdte el a munkát. A műszaki átadás-átvételi eljárás lezárása 2020. június 30-án sikeresen megtörtént. A Debreceni Vízmű Zrt. a debreceni közüzemi ivóvízellátó hálózat részeként a rendeltetésszerű működésre alkalmasan üzemeltetésre átvette a létesítményeket.
 
Összesen 8920 méter hosszban 160 milliméter átmérőjű átmérőjű PE (polietilén) gerincvezeték épült, amely a városi ellátórendszerből alapnyomáson látja el a Nagycserén létesített ikermedencés kialakítású, 2x50 köbméter hasznos térfogatú ivóvíztároló medencéket. 
 
A medencékből korszerű gépészettel, vezérléstechnikával megvalósult, távfelügyelt nyomásfokozó berendezés látja el a lakosságot a 3061 méter hosszban, 110 milliméter átmérővel, 1030 méter hosszban pedig 90 milliméter átmérővel megépült PE elosztó vezetéken át. Összesen 2246 méter hosszban PE anyagú, telekhatáron belül 1 méterig kiépített bekötővezetékek biztosítják a közüzemi csatlakozás lehetőségét. Nagycserén 42 darab, Halápon 188 darab bekötővezeték épült meg közterületi főelzáróval.
 
A sajtótájékoztató időpontjában az érintett ingatlanok több, mit fele már csatlakozott a megépült hálózatra, de az igények beérkezése folyamatos, akárcsak a Debreceni Vízmű Zrt. által történő mérőfelszerelések és a közszolgáltatási szerződések megkötése is. 
 
A nyomásfokozó berendezés tároló medencéibe a Vámospércsi út melletti, jó minőségű, a felhasználók által élvezeti érték tekintetében közkedvelt, mélyfúrású kutakból származó, tisztított ivóvíz jut. A nyomásfokozó állomáson fertőtlenítőszer-adagolási lehetőség is kiépült a szolgáltatott ivóvíz mikrobiológiai biztonsága érdekében. 
 
A berendezések működését folyamatos távfelügyelet alatt tartja a Benczúr utcai II. számú vízműtelep 24 órás gépész-szolgálata, mindezt időszakos helyszíni ellenőrzéssel kiegészítve.
 
A vízmérők felszerelése nem jár költséggel a felhasználók számára. A bekötést igénylő felhasználók teendője a közszolgáltatási szerződéshez és a mérő felszereléséhez kötődő adminisztratív jellegű feladatok elvégzése, valamint megfelelő vízmérőhely (vízmérőakna), benne a házi vízvezetékszakaszon a főelzáró, visszacsapó szelep és leürítő szerelvény felszerelése, alkalmas belsővezeték kiépítése. Amennyiben van saját házi kutas vízellátás, úgy azt csak különállóan lehet üzemeltetni, kizárólag nem ivóvíz jellegű felhasználás céljára!
 
A területen jelenleg nincs közüzemi szennyvízelvezetés. A települési folyékony hulladék elszállítását és ártalmatlanítását Debrecen önkormányzata biztosítja szakvállalkozók bevonásával, szerződéses keretek között. A folyékony hulladék elszállítása – mint kötelező közszolgáltatás – kedvezményes lakossági igénybe vételének feltétele, hogy az ingatlantulajdonosok közüzemi közszolgáltatási szerződést kössenek a Debreceni Vízmű Zrt.-vel az ivóvízszolgáltatásra.