Intézmények újranyitása Debrecenben

 • by admin - h, 05/03/2021 - 08:25
A város szociális és kulturális intézményei, múzeumai, turisztikai egységei, valamint sportlétesítményei kialakították azt a protokollt, amellyel egy fokozatos és az egészségvédelmi szempontokat maximálisan szem előtt tartó nyitást irányoznak elő.
 
„A magyarországi oltási stratégiának köszönhetően elérkezett az a pillanat, hogy fokozatosan, a megfelelő egészségvédelmi szabályok figyelembe vétele és betartása mellett, de elkezdhetünk visszatérni a megszokott, normális életünkhöz. Óvatosságot kérnék a debreceniektől a nyitással kapcsolatban, hiszen nem győztük le a járványt, nem szűnt meg a koronavírus által okozott veszélyhelyzet, éppen ezért mindenkit megkérek, hogy az egészségbiztonsági előírásokat maximálisan tartsa be. A nyitó intézményeknél kérni fogjuk a védettségi igazolványt, mert a jelenlegi egészségügyi helyzetben ez szolgálja az ott dolgozók és a látogatók biztonságát” – hangsúlyozta Papp László polgármester. A városvezető hozzátette: a kulturális intézményeknél fokozatos nyitás lesz, ezeken a helyeken a létszámot is korlátozni fogják.
 
 
A DMJV Városi Szociális Szolgálat bentlakásos intézményeit – Pallagi úti intézmény, Szávay Gyula utcai telephely - a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és 18 év alattiak látogathatják. Akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, azok a korábban előírt szigorú feltételek mellett - mint elkülönített látogató helyiség, vagy sátor biztosítása, a látogatónak és a látogatottnak is maszkot kell viselnie és be kell tartania az egyéb higiénés szabályokat - látogathatják az intézményben élő hozzátartozójukat. Új szabály még, hogy az oltási igazolvánnyal rendelkező idősek elhagyhatják az intézményeket. Aki nem védett, annak 72 órát meghaladó visszatérés esetén egy darab negatív antigén gyorstesztet tesztet kell produkálnia.
„Az utóbbi hónapokban a kultúra nagyon korlátozottan tudta életét élni a városban, de azt gondolom, hogy intézményeink gondoskodtak arról, hogy Debrecen ne maradjon élmények nélkül. Az online programok, kirakatkiállítások formájában igyekeztünk életben tartani  a kultúrát és természetesen készültünk arra a pillanatra ami most végre elérkezik” – mondta el Puskás István alpolgármester.
 
 
A debreceni kulturális intézmények kezdetben csak az alapszolgáltatást biztosítják. A kulturális rendezvényeket, gyerekfoglalkozásokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat későbbre terveznek. Minden intézmény esetében – egyedileg meghatározott formában – korlátozva lesz a látogatói, illetve néző szám, a biztonságos távolságtartás érdekében.
 • Május 1-én megnyílik az Agóra, a Nagyerdei Kultúrpark, a MODEM és a Déri Múzeum
 • Május 3-án a DEMKI és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár
 • Május 10-én a Csokonai Színház első előadása a Hamlet lesz a Nagyerdei Stadionban. Beltéri előadást május közepére terveznek, pünkösd hétvégéjétől találkozhatnak a debreceniek köztéri kulturális akciókkal, mini előadásokkal, koncertekkel
 • Május 11-én adja első, élő koncertjét a Kodály Filharmonikusok Debrecen a Kölcsey Központban
 • Május 13-án nyit az Apolló Mozi és a Kölcsey Központ Bényi-terme
 • Május 30-án gyereknapon nyit a Vojtina Bábszínház
 • Június 5-én koncerttel nyit a Nagyerdei Szabadtéri Színpad
 • Június 8-án kezdetét veszi a Nyári Színházi Esték programsorozat
„Az Aquaticum minden részében és a Lycium Hotelben a szolgáltatásokat igénybe vevők - beleértve a gyógyászati célból érkező vendégeket - csak védettségi igazolvánnyal vehetik igénybe a vizes szolgáltatásokat. A 18. életévét be nem töltött, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező vendégek csak akkor látogathatják az intézményeket, ha védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt személy felügyelete alatt érkeznek” – mondta el Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.
 
 
 • A termálfürdő és a mediterrán élményfürdő készen áll a nyitásra
 • Az Aquaticum Hotel jelenleg üzleti- és oktatási céllal fogadhat utazókat. Május elsejétől szabadidős célú vendégek számára is nyit
 • A Hotel Lycium május 3-án (hétfőn) nyit
 • A strand az időjárás függvényében május 15-én nyílik
 
A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. és a Debreceni Vízmű Zrt. továbbra is érvényben tartja meglévő protokollját. Az ügyféltérben annyi felhasználó tartózkodhat, amennyi ablak nyitva van plusz egy várakozó fő. Az ügyféltérben és minden olyan helyiségben, ahova ügyfél lép, a maszk és fertőtlenítő használata továbbra is mind a dolgozóknak, mind az ügyfeleknek, függetlenül attól, hogy védettek-e.
A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. esetében sem lesz változás. Így a járműveket naponta fertőtleníteni fogják, a zárt fülkés vezetőket kivéve pedig kötelező a maszkviselés. A járműveken április 6-tól ideiglenesen felfüggesztett jegyérékesítést továbbra is fenntartják.
A DVSC női kézilabdacsapata és a DVSC futballcsapata vasárnap játszik újra közönség előtt. Belépésnél mindkét helyen ellenőrizni fogják a védettségi igazolványt. A védett szurkolóknak és a kiskorúaknak nem kötelező a maszkviselés. 
A Sportuszoda május 1-től idősávos formában megnyílik a lakosság számára is, a Jégcsarnok viszont egyetlen napra nyithat: május 1-én délutáni közönségkorcsolyázási blokkal zárják le a jeges szezont.
 
A Sport Hotel is készül a nemcsak üzleti célú vendégek fogadására, természetesen a védettségi igazolvány figyelembe vételével. A sportrendezvényekkel kapcsolatban folyamatos konzultáció várható a sportági szakszövetségekkel.
 
DMJV Polgármesteri Kabinetiroda
Sajtóinformáció