Korszerűsíti a kerekestelepi szennyvízhálózatot a Debreceni Vízmű Zrt

  • by admin - k, 12/08/2020 - 09:36
Az úgynevezett konzervgyári főgyűjtő csatorna felújításának idejére lezárták a Leiningen utcát a Kabar utcánál. A munkával várhatóan december 15-re készülnek el.
A rekonstrukciós munkák elvégzéséhez az úgynevezett konzervgyári főgyűjtő csatornát le kell zárni, ezért elsőként az ideiglenes átemelést alakították ki. A teljes felújítást 3 ütemben végzik a szakemberek. Az előkészítő munkálatok egy hónapja kezdődtek és az első szakasszal már végzett is a kivitelező a Monostorpályi és a Kabar utcák között. A második ütem a Török utcáig tart.
 
A felújításhoz úgynevezett béleléses technológiát alkalmaznak, így nem kell kiásni a vezetéket.
 
- A bélelés azt jelenti, hogy kitakarás nélküli technológiával egy rossz állapotú csatornának a felújítását fogjuk elvégezni, ami egy üvegszálas anyag behúzásával a régi vezetékben tulajdonképpen átveszi annak funkcióját – magyarázta Mester Tibor, a Debreceni Vízmű Zrt. szennyvízágazati főmérnöke.
 
Ennek a technológiának a tartóssága egyenértékű egy új műanyag vezetékével. A régi, 6 méter mélyen húzódó betoncsatorna már több mint 70 éves és a magas talajvíz sem tett jót neki. Ráadásul magánterületeken belül, épületek alatt halad, így egy esetleges meghibásodásnál azokban is kárt tehet. A teljes felújítást 355 méteres szakaszon végzik.
 
A második ütemmel várhatóan a jövő hétre készülnek el. Az utolsó szakasz munkái a Szávay utcáig tartanak, de azt csak  januárban kezdik el. A konzervgyári főgyűjtő csatorna teljes rekonstrukciója várhatóan a jövő év elején fejeződik be. A beruházás több mint 90 millió forintba kerül, aminek a 70 százalékát  a magyar állam, 30 százalékát pedig a vízmű saját forrásból finanszírozza.
 
Forrás: Dehir.hu