Likviditás és a munkahelyek megtartása volt a cél

  • by admin - sze, 12/09/2020 - 09:37
Nagyinterjút adott a Debrecen Televíziónak vezérigazgatónk, Kocsik-Marossy Virág.
Gazdasági értelemben az addigi legsikeresebb éve volt a 2019-es a Debreceni Vagyonkezelőnek, a 2020-as év viszont más szempontból marad emlékezetes. A koronavírus-járvány a holdingot sem kímélte. A pandémiás helyzet valamennyi tagvállalat működésére kihatással volt. Ezt a kihívásokkal teli évet értékelték a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorában Kocsik-Marossy Virággal, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatójával.
 
A likviditás és a munkahelyek megtartása volt idén a két legfontosabb cél a Debreceni Vagyonkezelőnél
A Hotel Lycium munkatársai más tagvállalatoknál dolgoztak, emellett adományt is gyűjtöttek
 
Kocsik-Marossy Virág felidézte, hogy a 2019-es esztendő rekordév volt a Debreceni Vagyonkezelő életében, a cég adózás előtti eredménye 2,1 milliárd forint volt, a tagvállalatok összevont, konszolidált eredménye pedig elérte a 3 milliárd forintot.
 
A 2020-as évnek is nagy reményekkel vágtak neki, emellett készültek megünnepelni a holding fennállásának huszadik évfordulóját. A márciusra tervezett ünnepség előtt tört ki a világjárvány, ami teljesen átírta az évet.
 
Több tagvállalatnál már az első időszaktól jelentkezett a bevételkiesés, így például a Debreceni Gyógyfürdő Kft-t, mely a szállodáit és a fürdőit volt kénytelen bezárni, a DKV-t az utaslétszám csökkenése miatt, a Cívis Ház Zrt-t, ahol a bérleti díjak csökkentek, s a Debreceni Hőszolgáltatónál is visszaestek a bevételek.
 
„Pozitív példát is tudok mondani, a DV Info Kft. a digitális piacon van jelen, ebben a szektorban nagy volt a kereslet a szolgáltatások iránt, így ők extra bevételre tudtak szert tenni” – hallhattuk a vezérigazgatót. 
 
Kocsik-Marossy Virág elmondta, a beruházások jelentős részét leállították, csak azokat engedélyezték, melyek piacbővítőek voltak, illetve az üzembiztonságot szolgálták. Emellett az olyan beruházásokat végezték még el, melyek a város életére is jelentős hatással vannak, így például a villamospálya rekonstrukcióját a Gambrinus köznél, valamint a Zafír portál kifejlesztését, ami online ügyintézést tesz lehetővé a holding tagvállalatainál.
 
„Úgy gondolom, egy pandémiás helyzetben ez nagyon fontos, ez például egy terven felüli kisebb beruházás volt, de elengedhetetlen” - fogalmazott.
 
Kérdésre Kocsik-Marossy Virág közölte, a likviditás megtartása mellett a munkaerő megtartása és az egészség védelme voltak a legfontosabb szempont. 
 
Csoportos leépítésre nem került sor, a kormány támogatásai tavasszal és ősszel is nagy segítséget jelentettek a munkahelyek megőrzésében.  
 
„Próbáltuk a dolgozókat szabadságra küldeni, olyan struktúrában, például csökkentett munkaidőben foglalkoztatni őket, ami lehetővé teszi a megtartásukat, illetve szinergiát teremtettünk a tagvállalatok között, amivel külső szolgáltatókat váltottunk ki belső munkavállalókkal. Például a Hotel Lycium dolgozói látják el a recepciós tevékenységet más tagvállalatoknál” – magyarázta a vezérigazgató.
 
A Debreceni Gyógyfürdő ugyan nehéz évet zár, ugyanakkor az új nagyerdei strand nagy sikert aratott, várakozáson felüli volt a strand látogatottsága, épp ezért a strand területén új beruházásba kezd állami támogatással a vagyonkezelő, új hotelt építenek a strand és az élményfürdő között. A 2021-es év a tervek véglegesítéséről szól majd, utána indul a beruházás.
 
A DKV idén a mobiljegyet vezette be, januártól pedig az elektronikus időalapú jegyet tudják majd megvásárolni az utazók. A Debreceni Vízműnél nagy változás volt, hogy végre kiépült az ivóvízvezeték Halápra és Nagycserére. 
 
Szó esett a Déli Ipari Park fejlesztéséről, s arról a közelmúlt béli bejelentésről, hogy a kínai Semcorp vállalat 65 milliárd forintból hoz ott létre üzemet.
 
„Elengedhetetlen az úthálózat és az infrastruktúra további fejlesztése. Nem csupán a Semcorp miatt, hanem reményeink szerint újabb beruházók is fognak még jönni. Folynak a tárgyalások, a gazdaság nem állt le, s van érdeklődés. Úgy gondolom, 2021-ben újabb nagy neveket fogunk tudni bejelenteni” – hallhattuk Kocsik-Marossy Virágot.
 
Mindez nem csak a telekeladás révén hozhat bevételt a holdingnak: a gazdasági övezetet a Déli Ipari Centrum Kft. üzemelteti, s így nőhet a fenntartási díjból származó bevétel. 
 
A vezérigazgató elárulta, a holding tagvállalatainak összességében 3 milliárd forinttal maradt el a bevétele a tervtől, ezt több intézkedéssel sikerült kompenzálni, ugyanakkor a járvány miatt a holding adózás előtti eredménye 2020-ban várhatóan közel 1,2 milliárd forinttal fog elmaradni a tervtől. Hozzátette, a jövő évben a beruházásokat rangsorolják, s a járványhelyzet alakulásától függően valósítják meg.
 
A beszélgetés itt tekinthető meg.
 
Forrás: dehir.hu