Segítség a debreceni vállalkozásoknak

  • by admin - cs, 11/19/2020 - 14:52
A pandémia második hullámában is segítséget nyújt a vállalkozásoknak a debreceni önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.
Ahogyan tavasszal, most is jelentős bérleti díj kedvezményt kapnak a Cívis Ház Zrt üzleti bérlői abban az esetben, ha a kormányzati intézkedések miatt csak korlátozottan vagy egyáltalán nem tudnak működni – jelentette be online sajtótájékoztatóján Barcsa Lajos alpolgármester és Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatója.
 
2020 tavaszán a debreceni önkormányzat, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt és tagvállalata, a Cívis Ház Zrt úgy döntött, hogy a járvány elleni védekezés miatt csak korlátozottan vagy egyáltalán nem működő üzleti bérlőik jelentős bérleti kedvezményt kérhetnek üzlethelyiségeik után. Tavasszal több mint 230 bérlő élt az 50, illetve a 90 százalékos kedvezmény lehetőségével. A Cívis Ház Zrt 2020. I. félévi eredménye emiatt 76 millió forinttal csökkent, azaz ennyi bérleti díj maradt a debreceni vállalkozásoknál annak érdekében, hogy csökkentsék a járvány okozta veszteségeket.
 
2020 őszén, a pandémia második hullámában is hozott a kormányzat olyan intézkedéseket, amelyekkel csökkenteni lehet a járvány terjedését. Ezek között szerepelt:
szeptember 21-től a vendéglátó és szórakozó helyek 23 óráig tarthattak nyitva és érvényben maradt az 500 fő feletti rendezvények tilalma,
november 2-tól az éttermekben, vendéglátóhelyeken, szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés, amelynek betartásáért az üzlet tulajdonosa is felelős,   
november 11-től az éttermek, vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendéget, csak a elvitelre lehet ételt rendelni, egyben csökkentették az elviteles ételek ÁFÁ-ját 27 százalékról 5 százalékra.
 
Cívis Ház Zrt
A kormányzati intézkedésekkel párhuzamosan a debreceni önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt úgy döntött, hogy ismét segíti a Cívis Ház Zrt pandémia elleni védekezés miatt nehéz helyzetbe került üzleti bérlőit:
A Cívis Ház Zrt. azon helyiségbérlőinek, akik a 2020. novemberi kormányrendeletek előírásai miatt bezárásra kényszerülnek, a bérlők kérésére, legfeljebb 90%-os bérleti díj kedvezményt adhat. A kedvezmény 2020. november 11-től visszamenőlegesen adható.
Más bérlők kérelmére, így a kiszállítást végző vendéglátóhelyek részére is, legfeljebb 50%-os mértékű bérleti díj kedvezményt adhat a Cívis Ház Zrt, szintén a bérlők kérésére. A bérleti díj kedvezménynek a kezdő időpontja a kérelem benyújtása.
A Debreceni Vagyonkezelő Zrt igazgatósága a bérletidíj kedvezményeket abban az esetben adja meg, ha a helyiség bérlői, mint munkáltatók nyilatkozatban vállalják jelenlegi munkavállalói létszámuk megtartását.
Elsődleges cél a bérlők megtartása és terheik enyhítése mellett. Így a helyiség bérleti jogviszonyok bérlői felmondása esetén nem tudunk eltekinteni a felmondási időtől és a bérleti szerződésben rögzített feltételektől.
 
 
A pandémia miatt bevezetett kormányzati intézkedések nemcsak a Cívis Ház Zrt-t, hanem a Debreceni Vagyonkezelő Zrt más tagvállalatát is érinti.
 
Debreceni Gyógyfürdő Kft
A cég 2020. november 11-én 30 napra bezárta a Hotel Lycium-ot a szállodai korlátozások miatt, felfüggesztette a fürdőszolgáltatást, az Aquaticum Termal Hotel azonban nyitva marad. A társaság csoportos létszámleépítést nem tervez a bezárás ellenére sem.
 
DV Parking Kft
A városban a felszíni, közterületi parkolás ingyenes a kormányrendelet értelmében, a mélygarázsokban és a sorompóval ellátott Jászai Mari téri parkolóban azonban továbbra is fizetni kell a szolgáltatásért. A DV Parking által üzemeltetett mélygarázsok 70-80 százalékos kihasználtsággal működnek a belvárosban, a Nagyerdei mélygarázs kihasználtsága viszont drasztikusan csökkent.
 
DKV Zrt
2020. november 23-án, hétfőn üzemkezdettől módosítja a menetrendjét. Az autóbuszok, trolibuszok és villamosok tanítási szünet, munkanapi menetrend szerint közlekednek, az alábbi fontos szempontok figyelembe vételével:
Az általános iskolákat, valamint egészségügyi intézményeket és nagy foglalkoztatókat érintő járataink esetében, melyek nagyobb kihasználtsággal közlekednek a reggeli és délutáni csúcsidőszakban módosított tanítási szünet, munkanapi menetrend szerint közlekedtetjük, ami azt jelenti, hogy a tanítási szünet, munkanapi menetrenden felül plusz járatokat építünk be a menetrendbe.
A társaság a tanszünet, munkanapi menetrend bevezetése után is folyamatosan figyelemmel kíséri a teljes vonalhálózaton a reggeli és délután csúcsidőszakban jelentkező utazási igényeket.
Amennyiben az adott járat kihasználtsága meghaladja az 50%-ot, úgy a törvényi előírásokat is szem előtt tartva a menetrenden felül további rásegítő járatot indítanak. 
 
 
Debreceni Hőszolgáltató Zrt
A lakossági felhasználás a korlátozásk miatt nő, míg az egyéb – közületi – fogyasztás csökken. A központi árképzés miatt bevétel kisesést eredményez a cégnél.
 
Összességében az érintett öt tagvállalatnál a bevétel kiesés a III. negyedéves kontrolling adatokhoz képest 419,7 millió forint lesz, de a gondos gazdálkodás eredményeként az üzemi eredményben kevesebb, 295 millió forintos elmaradás várható.
 
A Holding adózás előtti eredménye 2020-ban a korábban prognosztizált 913 MFt helyett közel 1,2 Mrd Ft-al fog elmaradni a tervtől.