Újra megy a Zsuzsi vonat, kattognak a kerekek

  • by admin - h, 07/20/2020 - 09:55
Másfél év szünet után 2020. július 18-tól újra szállít utasokat a debreceni Zsuzsi vasút.
A Zsuzsi Erdei Vasút az ország legrégebben működő erdei vasútja; első 21,5 kilométeres szakaszát a debreceni fatelep és Nyírmártonfalva között 1882. július 16-án, azaz éppen 138 évvel ezelőtt nyitották meg. Ennek évfordulóját ünnepli most a szinte teljesen megújult Zsuzsi.
Az utolsó nagy fejlesztés 2012-ben ért véget a kisvasút életében. Akkor, több mint 400 millió forintból csaknem 10 kilométer hosszban végezték el a pálya rekonstrukcióját. Átépítettek két megállót, és a Természet Háza néven új végállomást kapott a kisvasút. Mindemellett egy zárt és egy nyitott vasúti kocsi is megszépült.
 
A korszerűsítés második üteme 2019 tavaszán indult, amely során felújítottak három mozdonyt:
1. a legpatinásabb jármű az 1923-ban épült, 394 032-as pályaszámú gőzmozdony, amely az ország legidősebb keskenynyomközön működő gőzmozdonya,
2. az idén 60 éves Mk48 202 dízelmodony, amely 1977 óta szállít utasokat Debrecenben,
3. a kisebb teljesítményű Mk29 001 dízel tolatómozdony, amelyet korábban - leromlott műszaki állapota miatt - csak belső tolatási mozgásokra használtak.
 
Megújult három személykocsi is:
4. Bax 491 zárt személykocsi,
5. Cax 521 zárt személykocsi,
6. Nyitott személykocsi, amelyet 1956-ban, a sorozat utolsó tagjaként a Debreceni Járműjavítóban gyártottak, 2018-ban az Északerdő Zrt-től vásároltak meg.
 
A korszerűsítés kiterjedt a Ruyter utcai állomás épületeire is:
7. a Nagyfűtőház feltehetően 1927-28-ban épült a Debrecen Városi Erdei Vasút (DVEV) számára. Az L alakú műhelysort nem sokkal később építették hozzá. Az épület illeszkedik az akkori Debrecen városhoz tartozó közcélú épületek és a városépítészeti irányelvek közé, robosztus főfalaival, külső nyerstégla díszeivel, mintáival. A Nagyfűtőházban homlokzatfelújítást végeztek és kicserélték a nyílászárókat;
8. a Kismotorszín eredetileg fafeldolgozó és megmunkáló-műhely volt, nem vasúti épületnek készült. 1928-ban adták át, gőzfűrész és más, gőzzel és kézzel működtetett faipari gépek működtek benne. A kismotorszín régebben beépített kapuját újra megnyitották és körbejárhatóvá vált az épület;
9. megerősítették a Debrecen és Hármashegyalja közötti 17 kilométeres pálya fennmaradó 7 kilométeres szakaszának az al-, és felépítményét is. A műemléki védettség miatt, a megerősített pályaszerkezetre a meglévő síneket rakták vissza. 
 
A teljes rekonstrukció 771 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. Nem része a beruházásnak, de a debreceni önkormányzat saját forrásából kisebb felújítási munkákat végeznek a Hármashegyaljai Természet Házán.
A most lezárult beruházásnak köszönhetően teljesen megújult a debreceni Zsuzsi vasút, amely 2020. július 18-án, szombattól újra várja a pihenni vágyó debrecenieket és turistákat naponta három vonatpárral. A Ruyter utcai állomásról kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon 08:30 órától, 11:15 órától és 14:15 órától indul vonat. Hármashegyaljáról visszafelé pedig 10:00 órától, 13:00 órától és 15:30 órától (hétvégén és ünnepnapokon 16:00 órától) közlekedik a Zsuzsi vonat. 
 
Az elképzelések szerint 2020 tavaszán indult volna újra a Zsuzsi vasút, de a pandémiás helyzet a terveket keresztül húzta. Ezért hirdették meg áprilisban a „Kisvasúti kalandom” című rajzpályázatot, amelynek eredményhirdetését is megtartották a mai ünnepélyes eseményen.
 
A Debrecen 2030 program kiemelten fontos eleme a városi életminőség fejlesztése. Ennek része lehet a Zsuzsi vasút is, amely egyesíti a történelmi és a természeti értékek védelmét. A debreceniek számára a Ruyter utcai állomás fontos közlekedéstörténeti emlék, a Hármashegyaljai megálló pedig természetközeli szabadidős élményeket nyújt.
 
Ennek a gondolatnak a része az a törekvés, amelyben a hármashegyaljai pihenőcentrumot Öko- turisztikai központtá kívánjuk fejleszteni, amely alapja a fenntarthatóságra, erdészeti programokra és a környezet-etikus nevelésre épülne. 
A fejlesztés eredményeképpen az utazók komplex szolgáltatást kapnak, amely egyedi, élménygazdag és minőségi szabadidő kikapcsolódást takar, időtálló történelmi utazással egybekötve. 
A Debreceni Vagyonkezelő Zrt tagvállalatai is összefogtak annak érdekében, hogy széles körben megismertessék a városba érkező turistákkal a Zsuzsi-t. Terveink között szerepel, hogy a városi szállodákba érkező vendégek szervezett programként próbálhatják ki Debrecen büszkeségét, az idén 138 éves Zsuzsi Erdei vasutat.
 
Tasó László országgyűlési képviselő
Barcsa Lajos alpolgármester
Nagy Attila, a DKV Zrt vezérigazgatója
Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasót NKft ügyvezetője
Révész Máriusz kormánybiztos
Torta is járt az "ünnepeltnek".