Városi cégből regionális szolgáltató lett a Debreceni Vízmű

  • by admin - cs, 12/17/2020 - 10:41
Gorján Ferenc vezérigazgató adott évértékelő interjút a Debrecen Televíziónak.
Gorján Ferenc nyár óta vezeti a Debreceni Vízmű Zrt.-t. Az ország legnagyobb vízi közmű szolgáltatójától, a Dunántóli Regionális Vízmű Zrt-től érkezett a debreceni cég élére. A Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában azt mondta, egy alapvetően jól szervezett, jól felépített céget vett át a nyugdíjba vonult Ányos Józseftől. Ugyanakkor az elmúlt időszakban, rövid idő alatt jelentős átalakuláson mentek át, Debrecen mellett 39 településen szolgáltatnak, s „a szervezet ehhez nem lett hozzáigazítva”. A vezérigazgató ugyanakkor hozzátette, Debrecenben is jellemzi az elhivatott dolgozókat a „vízműves szív”, amire lehet építeni. 
 
A koronavírus-járvány a Vízműt is kihívások elé állította, hiszen a szolgáltatásait nem lehet szüneteltetni. Azt azonban a vezérigazgató hozzátette, a szennyvíztől nem lehet elkapni a koronavírust, a szennyvízben a vírus örökítőanyagát lehet megtalálni, s ennek mennyiségéből következtetnek a szakemberek arra, hogy az adott településen milyen intenzitással terjed a járvány.
 
A Debreceni Vízmű Zrt. árbevételét nem érinti jelentősen a pandémia, a nagyfogyasztóknál tapasztaltak minimális visszaesést; az egyetemek és a középiskolák átálltak az online oktatásra, egyes gyárakban időszakosan csökkent a termelés. Ugyanakkor a vízmennyiség 75 százalékát lakosság használja el, s ha a víz nem az iskolákban fogy el, akkor otthon, így nincs jelentős visszaesés. 
 
Éves szinten a debreceniek 14 millió köbméter vizet használnak el, idén is ez a mennyiség várható. 
 
Gorján Ferenc elmondta, szerencsére a jelentősebb beruházásaikat el tudták indítani, így például a Dézsa, Hordó és Kádár utcákon a csatorna rekonstrukcióját, valamint a konzervgyári főgyűjtő felújítását.  
 
A vezérigazgató hozzátette, a Debreceni Vízmű egy városi cégből regionális szolgáltatóvá vált, a negyvenből a kilencedik legnagyobb vízmű az országban. Ehhez fejleszteni kell az ügyfélszolgálatot, s hatékonyabb együttműködésre is törekednek az önkormányzatokkal. 
 
Gorján Ferenc közölte, a város 735 kilométer hosszú ivóvízhálózatából 125 kilométer 60 és 99 év közötti, 305 kilométernyi már elmúlt 40 éves. A vezérigazgató szerint a városvezetés felismerte, hogy ez egy fontos háttérinfrastruktúra, aminek a korszerűsítésére fordítani kell. 
 
A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.
 
Forrás: dehir.hu