Az Új Főnix Terv részeként 8 milliárd forintot fordít a város a Debreceni Ipari Centrum kialakítására és fejlesztésére. A Mikepércsi út végén, a repülőtér mellett található gazdasági övezetben a tervek szerint akár 10-15 ezer ember is dolgozhat majd. A 200 hektárnyi, városi tulajdonú terület közművesítésén már dolgoznak a szakemberek. Építik a víz- és szennyvízhálózatot, valamint az elektromos hálózatot, illetve hamarosan épülhet a gázhálózat is.
 
A Debreceni Ipari Centrum új távlatokat nyit a területén működő cégek számára. Célja, hogy a modern kor igényeit is kielégítő feltételeket, lehetőségeket kínálva teremtse meg a működés megbízható hátterét. Legfőbb küldetése, hogy előmozdítsa a partneri, beszállítói kapcsolatok, kölcsönösen előnyös együttműködések létrejöttét az ott működő vállalkozások között. Olyan üzleti közösség kialakításán dolgozik, amely az Ipari Centrum magas színvonalú szolgáltatásaival együtt a stabil működés biztonságát és az üzleti fejlődés lehetőségét kínálja a cégeknek. Kiváló minőségű belső úthálózat, széles körű szolgáltatási rendszer és magas színvonalú tereprendezés teszi a gazdasági övezetet olyan prémium ipari centrummá, mely a cégek és alkalmazottak számára az igények professzionális szinten való kielégítését nyújtja. 
 
Eddig négy cég jelentette be, hogy üzemet épít a Debreceni Ipari Centrumban:
 • Krones AG
  A KRONES cégcsoport a folyamat-, töltés- és csomagolástechnológia területén, ital és folyékony élelmiszeripari termékeket előállító üzemeknek tervez, fejleszt és állít elő a teljes termelési értékláncot lefedő gépeket és teljes gépsorokat; az egyedi gyártógépektől kezdve az információs technológiai megoldásokon és gyártervezésen át a logisztikai rendszerekig. 190 ország vevői használják elégedetten a Krones termékeit, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Európában minden második palack egy Krones gép segítségével készül.
  A 2018-ban indult zöldmezős beruházás során egy 40 000 négyzetméteres gyártócsarnok és egy 3 900 négyzetméteres irodaház épült fel a Debreceni Ipari Centrumban. A Krones legnagyobb gyárát 2019.09.18-án adták át.
 • ITK Holding Zrt.
  Két buszgyárat épít Debrecenben az ITK Holding Zrt. A nagyobbat a Debreceni Ipari Centrumban, a kisebbet pedig a Határ úton. Ez utóbbi gyár már áll, és oktató-, valamint fejlesztőközpont is egyben. A beruházás összértéke 70 millió euró, azaz közel 21 milliárd forint. Debrecen számára ez egy kiemelkedő beruházás, hiszen egy új szektor, a buszgyártás jelenik meg a városban. Az új debreceni buszgyártócsarnok ünnepélyes alapkőletételére 2019.10.12 -én került sor és a tervek szerint 2020 végére gördülhet le az első autóbusz a gyártósorról.
 • Deufol
  A német cég egy csomagolóipari és logisztikai üzemet épít Debrecenben. 2019.10.08-án lerakták a Deufol debreceni gyárának alapkövét. A vállalat 120 új munkahelyet teremt a déli gazdasági övezetben.
 • Vitesco Technologies
  A 2018. szeptember 17-i alapkőletétellel a Vitesco Technologies megkezdte gyárának építését a Debreceni Ipari Centrumban.  A sorozatgyártás a tervek szerint 2020 harmadik negyedévében kezdődik meg.

További információ:
www.dicpark.com

Képek: 
Krones átadó ünnepség (Fotó: dehir.hu)
Krones átadó ünnepség (Fotó: dehir.hu)
Deufol alapkőletétel (Fotó: dehir.hu)
Deufol alapkőletétel (Fotó: dehir.hu)