140 éves lesz idén a Zsuzsi Erdei Vasút

140 éves lesz idén a Zsuzsi Erdei Vasút

Visitdebrecen olvasott évértékelő:

Mozgalmas és eredményekkel teli évet zárt 2021-ben Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű vasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút, ami 2022-ben ünnepli 140-ik születésnapját. Az elmúlt évek számos kihívást tartogattak a Zsuzsi számára a másfél évig tartó felújítástól a pandémia okozta korlátozásokig, ám a kisvasút jól vette az akadályokat, a 2021-es évet teltházas programokkal és rekord utasszámmal zárták. Az évforduló kapcsán a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Makóné Fogarasi Hajnalkával beszélgettünk.

Mikor találkozott először a Zsuzsi Erdei Vasúttal? Milyen emlékeket őriz róla?

Nyolc évvel ezelőtt kezdtem dolgozni a Zsuzsi Erdei Vasútnál, akkor mint marketing-kommunikációs előadó. A sors úgy hozta, hogy az első rendezvényem a Kisvasúti-nap megszervezése volt, ami számunkra az egyik legfontosabb esemény. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam már az első vonatozás alkalmával, amikor a 17 km-es történelmi vasútvonal és a Hármashegyaljai pihenőerdő kincseit megismertem.

Azt mondják, boldog ember az, akinek a munkája a hobbija, s a hobbija a munkája. Ez valóban így van! Én immár nyolc éve érzem ezt a boldogságot, hiszen számomra minden egyes nap ajándék a Zsuzsinál. Anno programszervezéssel foglalkoztam, ám lassan két éve ügyvezetőként dolgozom, így a kisvasúti-vezetés immár teljes egészében a szívügyem. Szeretem a munkámat és nagyon büszke vagyok a kisvasút csapatára, akik időt, energiát nem sajnálva örömmel dolgoznak az év minden napján.

Azt gondolom, hogy Debrecen egyik különlegessége, hogy az erdő, a természeti környezet és a városi lét tökéletesen harmonizálnak egymással. Ezt leginkább a Zsuzsi kisvasúttal utazva élhetjük át! Épp ezért tartom fontosnak, hogy vigyázzunk értékeinkre, hagyományainkra, amikre méltán lehetünk büszkék. Egy Zsuzsi-vonatozás több, mint egy szimpla utazás, hiszen közel másfél évszázad és számos generáció emlékét, történeteit őrzi. A kulturális értékeink megóvása mellett fontos célom az edukáció, egy természetet szerető és óvó társadalom nevelése a debreceni oktatási intézményekben tanuló gyermekek bevonásával. Egy jól működő kisvasút – úgy gondolom – generációkat köt össze, közösségformáló szerepe van, és segít a kulturális és természeti értékeket közelebb vinni a családokhoz és a gyerekekhez. Ez pedig fontos a jövőnk szempontjából!

A mindennapi motivációt az a sok szeretet és hála adja, amit a velünk utazó családoktól kapunk.

Az elmúlt két év nem volt egyszerű a Zsuzsi életében, többek között a másfél évig tartó felújítás és a pandémia miatt, mégis eredményesen zártátok az évet. Mi volt az Ön számára a legnagyobb siker, a legemlékezetesebb pillanat 2022-ben?

A turisztikai és szabadidős szegmensben dolgozó szolgáltatóknak komoly megpróbáltatásokkal kell szembenéznie a pandémia miatt. A Zsuzsi Erdei Vasút felújításának köszönhetően megújult család- és utasbarát szolgáltatásokkal ajándékozhattuk meg utasainkat, így örömmel nyitottunk meg újra kapuinkat.

Az a mottóm, hogy ha a nehézségeket nem problémának könyveli el az ember, hanem megoldandó feladatnak, akkor bármilyen nehéz időszak is köszöntsön ránk, a haladás, a fejlődés és a siker elkerülhetetlen. Nem tagadom, volt sokkal örömtelibb és virágzóbb évünk, ám ahogy mondják, minden rosszban van valami jó. Megtapasztalhattuk, mennyire fontos a családoknak a Zsuzsi kisvasút, így örömteli pillanat volt az újranyitás, még ha a korábbi gazdag programkínálat helyett egy ideig „csak” a vonatozás élményét tudtuk kínálni az utasoknak. A világ megváltozott, új helyzetet teremtett a pandémia, így stratégiai terveinket átgondoltuk annak tükrében, hogy az új viszonyok között milyen élményeket tudunk kínálni a gyermekeknek, családoknak, hogy a velünk töltött idő minél tartalmasabb, örömtelibb legyen. Ezt szem előtt tartva szerveztünk idén olyan vezetett túrákat a hármashegyaljai erdőben, amiken a vendégek különleges pillanatokat élhettek át a természetet járva. Varga Edit környezeti nevelőnek szívből köszönöm az ehhez nyújtott segítséget!

Természetesen sok kedves élmény és izgalmas program volt még idén, amire szívesen emlékezem vissza, de talán az újranyitás pillanata az, ami mindig jó érzéssel tölt el, ha rágondolok. Hiszen mi mást kívánhatna egy családbarát szolgáltató, mint azt, hogy a családok az ország minden tájáról keressék és szeressék a Zsuzsi kisvasutat? Az ilyen örömteli pillanatokért dolgozunk, ezek adnak hitet és erőt egy nehéz időszakban.

Összességében: az élet két hosszú és nehéz évet hozott nekünk, amik türelemre, várakozásra ítéltek minket, ám hiszek abban, hogy az egymásra való odafigyelés és az összefogás gyümölcse megannyi vidám program és emlékezetes kisvonatozás lesz.

2022-ben ünnepli 140-ik születésnapját a Zsuzsi. Mint a Zsuzsi Erdei Vasút “anyukája”, mit kíván neki erre a kerek évfordulóra?

A Zsuzsi Erdei Vasút megalakulása óta részt vesz a város életében. Véleményem szerint Debrecen szívdobbanása a Nagyerdő, ám szívverése Hármashegyalja. Az országot átölelő kisvasúthálózat a hazai turizmus egyik pillére, melynek fontos eleme a Zsuzsi Erdei Vasút, ami a Debrecent körbeölelő Erdőspuszták gyönyörű tájain fut 2022-ben immár 140 éve. Kívánságom egyszerű és szívből fakad: minél több önfeledt gyermeki nevetés, boldog család a kisvasút járatain, akik mind osztják a mottónkat: „Szívügyünk a Zsuzsi!”

Forrás: visitdebrecen.com

Debrecen Városkártya >>