Csütörtök délután aláírta a város és a dél-koreai EcoPro BM vállalat az előzetes adásvételi szerződést

Csütörtök délután aláírta a város és a dél-koreai EcoPro BM vállalat az előzetes adásvételi szerződést

A város részéről Papp László polgármester és Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, illetve a koreai vállalat képviselője szignózták a szerződést, amely szerint az akkumulátoripari cég 44 hektáros területet vásárol a Déli Gazdasági Övezetben. A terület régészeti feltárása, illetve az előkészítő földmunkák hamarosan megkezdődnek. A katódgyártó üzem építése pedig előreláthatóan év végén startol.

​Tavaly decemberben jelentették be, hogy az EcoPro BM elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges katódot gyártó üzemet épít Debrecenben 290 milliárd forintból. Ez a második legnagyobb értékű beruházás Magyarországon, melyről 2021-ben megállapodtak.

A Déli Gazdasági Övezetben felépülő üzem az EcoPro BM Co. első Dél-Koreán kívüli beruházása. Debrecenben évi 108 ezer tonna katód alapanyagot gyártanak majd, ami 1 millió 350 ezer elektromos autó akkumulátorához elegendő.

Az EcoProt 1998-ban alapították, 2008 óta a Samsung rendszeres beszállítója, de együtt dolgozik a Hyundai Heavy Industries társasággal is.

A magas nikkeltartalmú katódanyagok iránti kereslet elsősorban az elektromos járművek térhódításával nőtt sokszorosára, ezt az igényt szeretné kiszolgálni a vállalat. A katód az akkumulátor négy fő alkatrészének egyike, alapvetően meghatározza az akkumulátor teljesítményét.

 

Forrás: dehir.hu