Éjszakai csalogány-túra, Csillagles és pünkösdi királyválasztás – a hosszú hétvégén is érdemes lesz felülni a Zsuzsira!

Éjszakai csalogány-túra, Csillagles és pünkösdi királyválasztás – a hosszú hétvégén is érdemes lesz felülni a Zsuzsira!

Beköszöntött a nyár, egyre hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák, így érdemes kihasználni az időt a pünkösdi hosszú hétvégén és kiruccanni a természetbe feltölteni a tavasszal lemerült energiakészleteinket. A Zsuzsi Erdei Vasút június első hétvégén is nagyszerű programokkal várja utasait Hármashegyalján, ahol minden lehetőség adott a testi-lelki töltekezésre. Lesz éjszakai csalogány-túra és Csillagles a holdfényes Hármashegyi-erdőben, és a hagyományok jegyében pünkösdi király- és királynéválasztás is.

Amikor a Nap lemegy, és a Hold mutatja a fényt az éjszakai erdőben, a nappalhoz viszonyítva máshogyan érzékeljük a hangokat, illatokat, képeket. Képzeletünk felerősödik, és mivel a látásunkra nem támaszkodhatunk, a többi érzékszervet használjuk fokozottabban. A júniusi éjszakákon hallhatjuk a mezei tücskök ciripelése mellett a fülemüle énekét is. A népi nevén csalogány közismert énekesmadár, különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek.

Június 4-én, szombat este ezt a különleges élményt élhetik át mindazok, akik felülnek a Zsuzsi-vonatra és részt vesznek Varga Edit környezeti nevelő csalogány-túráján a holdfényes Hármashegyi-erdőben, ahol a csalogányok mellett több más madárfaj – rigók, vörösbegy és poszáták – énekét is hallhatjuk.

Az éjszakai erdei túra és a madarak koncertje után a fülünk mellett a szemünkre lesz szükség, hiszen Zajácz György csillagász segítségével csillaglesre várják az érdeklődőket. Derült idő esetén távcsővel mindenki megtekintheti majd az első negyed előtti Holdat, melynek felszínén kráterek, hegyek, sík területek látszanak. A Hold mellett kettőscsillagok és halmazok, sőt, akár meteorok is távcsővégre kerülhetnek.

A program mindazoknak ajánlott, akik szeretnének egy különleges éjszakai élményutazásban és egy feltöltő erdei kalandban részt venni, melynek során az érzékszervekre hagyatkozva lehet felfedezni a holdfényes erdő különleges hangjait és a csillagos égbolt rejtelmeit.

A június 4-i Éjszakai csalogány-túra és Csillagles elnevezésű program részletei:
19.00 Vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról
19.55 Érkezés Hármashegyaljára
20.10 Csalogány-túra a Hármashegyi-kilátóhoz
21.20 Zajácz György csillagász előadása, majd Csillagles távcsővel a Természet Házánál
22.15 Vonat visszaindulása Debrecenbe

Június 5-én, vasárnap a pünkösdi hagyományoké lesz a főszerep Hármashegyalján. A Zsuzsi Erdei Vasút utasai a Bihari Banda Hagyományőrző Egyesülettel feleleveníthetik a pünkösdi kis király és kis királyné választás hagyományát. Ennek szellemében lesz sok-sok muzsika és táncház, a legügyesebb gyerekeknek pedig meglepetés is.

A hagyományőrző program után nem maradhat el az erdei kaland sem, a Hármashegyi-erdő hűvös fái között bárki próbára teheti ügyességét, kreativitását és kitartását. Az erdei sétán az érdeklődők megtudhatják azt is, mire utal a Pünkösd három természeti jelképe: a pünkösdi rózsa, a fehér galamb és a zöld ág, és megfigyelhetik a vadrózsabokrok szirombontását, az örvös galambok fészeképítését, valamint az üde zöld színekben pompázó nyári erdő színeit.

A június 5-i pünkösdi program részletei:
11:15 Vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról
12:15 Pünkösdi király és királynéválasztás a Bihari Bandával
14:00 Pünkösdi élménytúra a Hármashegyi-erdőben Varga Edit környezeti nevelővel
16:00 Program vége
16:45 Vonat visszaindulása Debrecenbe

A pünkösdi hosszú hétvégén a Zsuzsi Erdei Vasút hétvége és ünnepnap szerinti menetrenddel közlekedik:
– vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 8:30, 11:15, 15:00
– vonat visszaindulása Hármashegyaljáról: 10:00, 13:30, 16:45