Évente 150 ezer elektromos jármű, több mint ezer munkahely: letették a BMW debreceni gyárának alapkövét

Évente 150 ezer elektromos jármű, több mint ezer munkahely: letették a BMW debreceni gyárának alapkövét

Az Északnyugati Gazdasági Övezetben 400 hektáron épül fel a BMW debreceni gyára, 100 hektáron pedig egy úgynevezett beszállítói ipari parkot építenek. A gyártás a tervek szerint 2025-ben indulhat el, az egymilliárd eurós beruházás több mint ezer új munkahelyet teremt Debrecenben. Mint arról beszámoltunk, a debreceni gyár fejlesztési igazgatója, Jochen Lorenzen tavaly arról beszélt, hogy évente 150 ezer autó gyártására tervezik az üzemet. A debreceni üzem lesz a világ első, fosszilis energiahordozóktól mentes autógyára. Itt gyártják majd a Neue Klasse nevű elektromos platformra épített modellt is.

Szerdán fontos lépéshez érkezett a területen folyó munka, lerakták Debrecen északnyugati iparterületén a gyár alapkövét. Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen gyártásigazgatója az alapkőletétel előtt elmondta, nagyon fontos ez a nap, mérföldkő Debrecen és a BMW számára is. Felidézte, hogy ez az első gyár, ahol ők maguk építik ki az infrastruktúrát, húzzák fel az épületeket, hogy aztán beköltözzenek a központi épületbe. Folyamatosan kezdik el felvenni a kollégáikat, akiket a központjukban képeznek ki – árulta el. Egy nagyon precízen megtervezett forgatókönyvet követünk, hogy az első autókat a következő két évben már le tudjuk gyártani. A debreceni BMW-gyárunk mérföldkő lesz, mind a digitalizáció, mind a hatékonyság tekintetében. A BMW hálózat tudásával, a régió tudásával, a megfelelő emberekkel sikeresek leszünk. Ez egy kiváló hely arra, hogy egy új gyárat építsünk, hogy felépítsük a BMW jövőjét – hangsúlyozta a gyártásigazgató.

Fotó: Kandert Szabolcs

Papp László polgármester emlékeztetett, 2018. október 12-én kezdte el írni közös történetét Debrecen és a BMW csoport. Mint mondta, a nehézségek ellenére rekord gyorsasággal, félév alatt sikerült a 400 hektáros területet megvásárolni, valamint további területet az ipari infrastruktúra és a beszállítók számára biztosítani. Másfél évvel az együttműködés után, 2020 májusában vehette át a BMW a megfelelően előkészített területet. Ma, amikor elhelyezzük az alapkövet, minden adott, hogy elkészüljön a gyár, rendelkezésre áll a teljes fejlesztési terület, folyamatban van a közúti és vasúti kapcsolatok kialakítása és elkezdődött a beszállítói park fejlesztése. Az új üzem átértelmezi az autógyártást, mi is újradefiniáljuk Debrecent, a bejelentést követően korábban nem tapasztalt dinamizmus és fejlődés jellemzi a várost. Az elmúlt hét évben megtízszereztük Debrecen iparterületeinek nagyságát, létrehozva ezzel Európa egyik legnagyobb ipari övezetét, munkahelyek ezreit. Érthető, hogy Debrecen és a BMW törekvései összhangban vannak egymással – emelte ki a polgármester.

Milan Nedeljkovic, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja úgy fogalmazott, a BMW csoport sikere a hosszú távú gondolkodáson alapszik. A debreceni gyár a globális növekedés perspektíváját jelenti számukra, erősíti az európai gyártási lefedettségüket, lehetővé teszi, hogy erős európai hálózatra támaszkodjanak. Magyarországon a fejlődés mértéke elképesztő, Debrecen mint helyszín tökéletes egy modern és innovatív cég számára. Kulcsszerepet játszik az elektromos autókra való áttérésre, Debrecen történelmet fog írni, ez lesz az első olyan gyár, amiben teljesen újragondoltuk a termelést és a legmodernebb technológiát hozzuk el – magyarázta Milan Nedeljkovic.

Cikk folytatása >>