Gazdálkodni vízzel, energiával, munkaerővel: fontos célokat fogalmazott meg a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója

Gazdálkodni vízzel, energiával, munkaerővel: fontos célokat fogalmazott meg a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója

Változásokból, kihívásokból és nehézségekből nem volt hiány a tavalyi évben, valószínűleg kevés cégvezető mondaná azt, hogy 2023 nyugodt év volt. Meg kellett birkózni az inflációval, a fegyveres konfliktusok gazdasági hatásaival, de akár ide sorolhatnánk a mesterséges intelligencia árnyoldalait is.

Ennek ellenére Debrecenben több területen is jelentős fejlesztések valósultak meg. Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni Vagyonkezelő vezérigazgatója a Debrecen Televízió Közügy című műsorában értékelte a tavalyi évet, és a jövőt illető legfontosabb stratégiai kérdésekről is beszélt.

A vezérigazgató elöljáróban elmondta: meglehetősen pesszimistán, szinte nullára tervezték meg a 2023-as pénzügyi esztendő adózás előtti eredményét. De az év végén „kissé hátradőlhettünk”, fogalmazott, ugyanis a likviditás tekintetében a vagyonkezelő négymilliárd forinttal lett jobb a tervezettnél, az adózás előtti eredmény pedig hatmilliárddal múlja felül azt.

Az okokról szólva Kocsik-Marossy Virág rámutatott: a vagyonkezelő területértékesítésekkel vesz részt Debrecen gazdaságfejlesztési folyamatában, a bevételek jelentős része ebből származik. Ám ez kiszámíthatatlan, mert csak akkor lehet biztosnak mondani egy bevételt, ha már eljutnak a szerződések megkötéséig.

– Nagyon jól teljesített a város, így a holdingnak és tagvállalatainak működését, közszolgáltatási tevékenységét tudja finanszírozni – szögezte le a vezérigazgató, hozzátéve: az adózás előtti többlet egy része a Vízmű támogatását jelenti. Az energiaárak 2023-ban tetőztek, de a Vízmű Zrt. ennek ellenére nullára hozta az évet.

Kocsik-Marossy Virág hangsúlyozta: a víziközmű-vagyon a városé, most állami finanszírozásból fogják fejleszteni a rendszert, ami továbbra is a város tulajdonában marad. Így napi szinten tudnak egyeztetéseket folytatni a tulajdonossal.

A cikk folytatása >>