Házhoz szállító robotok Debrecenben

Házhoz szállító robotok Debrecenben

Debrecenben tesztelik a jövő autonóm szállító eszközeit. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet felhívására benyújtott „LogiSmile” elnevezésű projekt, nyert a pályázaton, melynek célkitűzése, hogy különböző pilot (kísérleti) városokban, valós környezetben teszteljék ezeket az önjáró szállítóeszközöket.

A Smart City Debrecen, egy nemzetközi konzorcium tagjaként nyújtotta be a pályázatot, még 2021-ben. Az akkor még az EDC Debrecen részeként működő divízió, azóta átkerült a DKV Zrt. irányítása alá. A „LogiSmile” elnevezésű 1+1 éves projekt megvalósítása így már a DKV Zrt. keretein belül történik.
A Smart City Debrecen mellett, a konzorcium tagja még többek között Barcelona nagyvárosi régiója, Hamburg, a CARNET – egy jövő mobilitáskutatási központ melynek alapítói között szerepel a SEAT és a Volkswagen – a közlekedési szoftvereket fejlesztő német PTV, illetve az Európa egyik vezető navigációs rendszerének gyártó cége, a holland TomTom, csak a legnagyobbakat említve.

A LogiSmile rendszer három egymást kiegészítő elemből áll:

1. Egy autonóm Hub járműből (Autonomous hub vehicle – AHV), mely egy „anyahajóként” működő önvezető jármű, amely a forgalomban közlekedve szállítja a csomagokat és az ADD-ket.
2. Egy autonóm kézbesítő eszközből (Autonomus Delivery Device – ADD), mely egy közepes méretű autonóm robot, ami az anyarobotról leválva kézbesíti a csomagokat a címzetthez.
3. Az autonóm járművek működését koordináló nagy hatótávolságú vezérlőből.
Debrecen a projekt egyik kísérleti városaként vesz részt a pályázatban. Feladata, hogy valós, de még mindig szabályozott körülmények között, különböző forgalmi szituációk mellett tesztterületet nyújtson az ADD számára. A projekt a 2022. január 17-18-án megrendezett találkozóval indult Barcelonában.
A kétnapos rendezvényen bemutatták a már működőképes ADD-t a projektpartnerek számára.

A projekt ütemezése

2022. első felében a projekt technikai elemeinek optimalizálására helyezik a hangsúlyt
2022. június elején indulhat el az első gyakorlati tesztelés a spanyol Espluguesben.
2022. augusztus, a hamburgi pilot, melyben az „anyahajó” gyakorlati tesztelése történik.
2022. október az ADD modul tesztelése Debrecenben. Városunkban megfigyelik, hogy az autonóm robot hogyan viselkednek valós, de még mindig szabályozott körülmények között a különböző forgalmi szituációkban. Debrecen számára jelenleg elsődleges feladat az infrastrukturális és jogi kérdések, szabályozások feltárása és a tesztelések helyszíneinek kiválasztása.
Az ADD modul 1,1 méter széles, 1 méter magas és 1,7 méter hosszú, melyet a helyszínválasztáskor mindenképp figyelembe kell venni. Jelenleg keveset lehet tudni az ADD valódi képességeiről, a júniusi esplugues-i pilot tapasztalatai a debreceni kísérletek indulása előtt nagyszerű visszajelzésként szolgálnak majd.
A projekt 2. évében kerülne sor az AHV és az ADD interakciójának összehangolására és valós körülmények közötti tesztelésére.