Hello Debrecen! – forgalomba állnak az új autóbuszok

Hello Debrecen! – forgalomba állnak az új autóbuszok

Új év, új autóbuszok a cívisvárosban. 2022-ben a 22-es vonalon teszi meg első útját az új Mercedes típusú autóbusz Debrecenben. A január 03-tól forgalomba álló 30 darab Mercedes-Benz REFORM és 4 darab Mercedes-Benz Conecto csuklós autóbuszt, ma mutatták be a Forrest Offices irodaház előtti nagy parkolóban. A járműveket, Papp László polgármester, ünnepélyes szalagátvágást követően adta át a forgalomnak.

Fotó: Kandert Szabolcs

A DKV Zrt. 2021. februárjában írta ki a közbeszerzési eljárást, melyet az INTER TAN-KER Zrt. nyert. A szerződés értelmében a nyertes pályázónak ütemezett módon kell lecserélni a komplett járműparkot. Emellett az INTER TAN-KER Zrt. az új autóbuszok teljes körű műszaki karbantartásról is gondoskodik.

A szerződés keretében összesen 119 darab új jármű áll forgalomba, a teljes flottát 2024 őszéig kell átadni. Az első ütemben 2022. januárjában 30 darab alacsonybelépésű, szóló Mercedes-Benz REFORM és 4 darab alacsonypadlós csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbusz váltja a régi Volvo típusú járműveket. A korszerű új járművek üzembe helyezésével párhuzamosan, a 12 éves Volvo szóló és csuklós autóbuszokat fokozatosan kivonja a DKV Zrt. és az INTER TAN-KER Zrt. a forgalomból.

A közbeszerzési eljárás magában foglalja az autóbusz flotta cseréje mellett, az autóbuszok közszolgáltatásához szükséges rendelkezésre állását, a járművek műszaki fenntartását, karbantartását, a javító bázis és a telephely biztosítását, a járművek telephelyen történő tárolását, az üzemanyagkút használatát, az autóbuszok szükség szerinti vonali javítását, a biztosítását és a takarítását is.

Elegáns megjelenés
Az új járművek a kor követelményeinek megfelelően alacsonybelépésűek, illetve alacsonypadlósak. Az autóbuszok klimatizáltak, rendelkeznek belső és külső akusztikus utastájékoztató rendszerrel. Az ezüstszürke dizájn igazodik a mai kor trendjéhez, de a külső látványban a város sárga és kék színei is megjelennek. A 30 darab Mercedes-Benz REFORM típusú autóbusz teljes egészében a debreceni autóbuszgyárban készült el és a 4 darab Mercedes-Benz Conecto autóbuszt pedig a cívisvárosban szerelték készre.

Modern járművek, zöld környezet
2009-ben a 140 db Volvo típusú EURO 5-ös dízelmotorral rendelkező autóbusz forgalomba állításával éves szinten 5 tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás Debrecenben.
2014-ben a 2-es villamos elindulása 15 darab autóbuszt váltott ki. Így a károsanyag-kibocsátás éves szinten 700 kilogrammal csökkent. A most forgalomba álló új Mercedes-Benz REFORM és Conecto autóbuszok már EURO 6D és 6E motorral rendelkeznek, melyek tovább csökkentik a károsanyag-kibocsátást és hozzájárulnak a város levegőminőségének javulásához.

Debrecen, 2022. január 03.