Hivatalos: minden idők legnagyobb magyarországi beruházása érkezik Debrecenbe, 9 ezer új munkahely

Hivatalos: minden idők legnagyobb magyarországi beruházása érkezik Debrecenbe, 9 ezer új munkahely

Debrecen – 7,3 milliárd eurós beruházással Debrecenben épít gyárat a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplője, a kínai CATL.

A kínai cég közleménye szerint 100 gigawattóra kapacitású gyár a második európai üzemük lesz a németországi után. A CATL azt is közölte, hogy az akkumulátorgyára a debreceni Déli Gazdasági Övezetben, 221 hektáron épül fel, ahol folynak régészeti feltárások.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy nyilatkozott, a CATL 9 ezer új munkahelyet teremt Magyarországon.

Az államtitkár elmondta, hogy pénteken egy több mint két éves tárgyalássorozat zárult le. Hozzátette, hogy a kínai cég részvényesi tanácsának jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra a beruházás további részleteit. A részvényesi közgyűlés jóváhagyásától függően az első gyártóüzem építése még az idén megkezdődhet.

Hatalmas volumenű beruházásról van szó, részben ez indokolja azokat a több tízmilliárd forintos elektromos hálózati fejlesztéseket, melyeket nemrégiben jelentettek be.

„Nincs kétségünk afelől, hogy debreceni üzemünk lehetővé teszi számunkra, hogy tovább növeljük versenyelőnyünket, jobban ki tudjuk szolgálni európai ügyfeleinket, és felgyorsítsuk az európai e-mobilitásra való átállást” – nyilatkozta Robin Zeng, a CATL alapító elnöke. „A magyarországi zöldmezős beruházás óriási ugrás lesz a CATL globális terjeszkedésében, és egyben fontos lépés azon célunk eléréséhez, hogy kiemelkedően hozzájáruljunk az emberiség zöldenergia-törekvéséhez” – tette hozzá.

Cikk folytatása >>