Letették a Debrecenbe költöző dél-koreai vállalat gyárának alapkövét

Letették a Debrecenbe költöző dél-koreai vállalat gyárának alapkövét

Az EcoPro BM üzeme hatszáznál is több embernek ad majd munkát.

Letették az alapkövét a dél-korai EcoPro BM gyárának a debreceni Déli Gazdasági Övezetben. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az üzem a Vitesco Technologies gyárával szemben, a Semcorp üzemétől északra épül meg.

2021 decemberében jelentették be, hogy elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges katódot gyártó üzemet épít az EcoPro BM Debrecenben. A beruházás értéke 280 milliárd forint.

A ceremónián elhangzott, összesen 13 épület alkotja majd a beruházást, a gyárban 2025-ben szeretnék elkezdeni a tömegtermelést.

Az alapkőletételi ceremónián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, nem könnyű három esztendő van mögöttünk, mely kétszer is teljes mértékben a feje tetejére állította a világgazdaságot.

– Először pusztított a világjárvány, most pedig a háborúval nézünk szembe, nemcsak itt a közvetlen szomszédságában, de az egész világon. Ma már sajnos az egész világ fizeti a háború árát, az egekbe szökő infláció, az energia, vagy az élelmiszerárak növekedésének képében. De ezalatt az időszak alatt is volt és van egy olyan folyamata a világgazdaságnak, amely megingathatatlanul halad előre, nagy sebességgel – mondta, utalva az autóipari elektromobilitásra.

Hozzátette, ennek oka, hogy komoly politikai döntések és globális elköteleződések születtek mellette. Több tízmilliárd eurót fizettek az autóipari cégek a forradalmi megújulásra, elektromossá válására. Ez egyébként környezetvédelmi kényszerűség is, a globális károsanyag-kibocsátás ugyanis 20 százalékban a közlekedésben jön létre, melynek jelentős része közúti közlekedés.

Ezért elengedhetetlen az elektromobilitás, a környezetvédelem tehát nem politikai kérdés. Ma a legfontosabb feladat az elektromos alapokra való átállás a közlekedésben. Ehhez elektromos autók, ahhoz pedig elektromos akkumulátorok kellenek – emelte ki a külügyminiszter.

 

A cikk folytatása >>