Zöld sziget a belvárosban – Autómentes Nap 2021

Zöld sziget a belvárosban – Autómentes Nap 2021

Debrecen Megyei Jogú Város idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét és a Nemzetközi Autómentes Nap felhíváshoz. Debrecen, az idén új helyszínen, a Piac utca Kossuth és Szent Anna utca közötti szakaszán szervezi meg az eseményt.  Ezt az utat 2021. szeptember 18-án, a rendezvény idejére lezárják. A szervezők színes programokkal várják az érdeklődőket.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság kerékpáros ügyességi pályával, KRESZ-teszttel, a Készenléti Rendőrség elektromos közlekedési eszközök és lézerlövészet és fegyvertechnikai eszközök bemutatásával, a Készenléti Rendőrség Debreceni Határvadász Bevetési Osztály csapatszolgálati bemutatójával, a Katasztrófavédelem tűzoltóautó bemutatóval, tálcatűzzel és füstsátorral, a Debreceni Szakképzési Centrum Baross, Beregszászi, Brassai és Mechwart tagintézményei közlekedési puzzle-el, LEGO robot pályán, alkalmazás segítségével LEGO autóvezetéssel, LEGO önvezető jármű bemutatóval várják az Autómentes Napra látogatókat. Az DMJV Önkormányzata a LIFE HungAIRy projektcsapatával várja az érdeklődőket, a levegő és a közlekedés kapcsolatára épülő Kahoot! kvízjátékkal, nyereményekkel és sok-sok érdekes információval Debrecen levegőminőségéről. Az EDC Debrecen Nonprofit Kft. által megvalósított URBACT III. THRIVING STREETS projekt keretében várostörténeti időutazásra invitálja a stand látogatóit. Régi, belvárosról készült képekből készült puzzle-lel várja az érdeklődőket. Egyúttal betekintést nyújt egy lehetséges jövőbe: zöld oázisként, piknikező helyként elképzelve a Piac utcát társasjátékokkal várja a családokat. A DKV Zrt. az „Útrakelő verseny” mellett nosztalgia villamos és trolibusz különjáratokat indít az 1-es villamos, valamint a 4-es trolibusz vonalán. Valamint a Nemzetközi Trolinap alkalmából zöld szigetet alakít ki a társaság a Csonka templom előtti buszmegállóban. A Piac utcai sétálóövezetbe az rendezvényre kilátogatókat autóbusz kiállítás várja. Az INTER TAN-KER Zrt. jóvoltából vezetés szimulátorral kipróbálhatják az érdeklődök, hogy milyen egy autóbuszt vezetni, valamint a Simonffy utca sarkán a jövő egyik közösségi közlekedési eszközét, az elektromos autóbuszt is megcsodálhatják a látogatók.  A DERKE szervezésében igazi amerikai iskolabuszon lehet utazni. A ZSUZSI Erdei Vasút madársulival, interaktív mozdonyvezetéssel, SANSZ Alapítvány kutyaterápiás bemutatójával, Cívis Consort Vonósnégyessel, Réti Tibor zenés előadásával, Kiss Gergely Máté, gólyalábas interaktív produkciójával és kézműves foglalkozással várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.
Az Autómentes Napon járműbemutatók és az ügyességi feladatok mellett 11:30-tól színpadi előadásokkal, zenei programokkal is kedveskedünk az érdeklődőknek. A fellépők között láthatjuk többek között a Készenléti Rendőrség Debreceni Határvadász Bevetési Osztályának csapatszolgálati bemutatóját, a Kuckó Művésztanya zenei előadását, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tonfa Csoportjának bemutatóját, a Kiváncsi Katica interaktív zenés előadását, a Valcer táncbemutatóját, a Rhytm and Shoes sztepptánc bemutatóját, a Mustang Country Club táncos produkcióját, a Yulius25, a Diri-Dongó előadását. A rendezvényt a Madarak együttes koncertje és utcabál zárja.
A szervezők között van a DMJV Önkormányzata, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., a Debreceni Szakképzési Centrum, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Debrecen Városi Rendőrkapitányság, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a DERKE, a DKSI – Kerékpár Szakosztály, az INTER-TANKER Zrt. a  „ZSUZSI” Erdei Vasút, a Készenléti Rendőrség, a Közlekedéstudományi Intézet, a Vöröskereszt, a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány és az EDC Debrecen Nonprofit Kft.
Köszönjük a Debreceni Közterület Felügyelet, a Cívisház Zrt., a DV Parking Kft., a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., a DEKERT Nonprofit Kft. és a  Bazár Parking 2000 Kft-nek, hogy támogatásukkal hozzájárulnak a rendezvény sikeréhez.
Az Autómentes Nap részletes programja megtalálható a DKV Zrt. hivatalos Facebook oldalán és honlapján.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a DKV Zrt. és a társszervezők!