Zsuzsanna napjától számítva 140 nap múlva lesz 140 éves a Zsuzsi!

Zsuzsanna napjától számítva 140 nap múlva lesz 140 éves a Zsuzsi!

Kerek évfordulóra készül az ország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja. A Zsuzsi Erdei Vasút idén 140 éve, 1882. július 16-án kezdte meg működését a Gúthi erdőben kitermelt fa szállítására. A ma már kirándulójáratként közlekedő kisvonat az évforduló tiszteletére ünnepi programsorozattal várja utasait egész évben, melynek első eseménye a Zsuzsanna-napi télbúcsúztató lesz február 26-án.

A Zsuzsi Erdei Vasút életében minden év hagyományosan a Zsuzsanna-nap ünneplésével kezdődik. Nem lesz ez másképp idén sem, igaz, február 19-e helyett február 26-án – a 140. születésnap előtt 140 nappal – kerül sor a névnapi köszöntésre, mely egyben zenés-táncos télbúcsúztató mulatság is lesz hagyományőrző programokkal tarkítva.

A Zsuzsanna-napi télbúcsúztató február 26-án, szombaton a Ruyter utcai kiinduló állomáson kezdődik, ahonnan 10 órakor indul a Zsuzsi gőzmozdony, és 11 órakor folytatódik Hármashegyalján, a Természet Háza melletti pihenőhelyen. A zenés-táncos mulatságon a Zsuzsival érkező vendégeket tréfás verbuválással várják a Bihari Banda Hagyományőrző Egyesület tagjai és zenész barátai, akik a zenés fogadtatás után tűz tánccal kezdik meg a télűzést. A résztvevők Varga Edit környezeti nevelő segítségével elkészíthetik saját kiszebábjukat, mellyel eltemethetik gondjaikat és elűzhetik a telet. A Lángoló Csigák tűzzsonglőr csapata látványos tüzes produkcióval készül, ők gyújtják majd meg a máglyát, melyen mindenki elégedheti saját készítésű kiszebábját. A vonat a program zárása után 13 órakor indul vissza Hármashegyaljáról Debrecenbe.

A Zsuzsanna-napi télbúcsúztatón a Zsuzsi Erdei Vasút utasai nemcsak a téltől búcsúzhatnak el, de ízelítőt is kaphatnak a 140-ik jubileumi év gazdag programkínálatából, melyben többek között tematikus erdei túrák, interaktív családi és közösségi programok, emlékkiállítások, valamint az aktív kikapcsolódást és természetvédelmet népszerűsítő aktivitások várják az érdeklődőket egész évben.

A menetrend szerinti járatok március 12-én indulnak.

A Zsuzsi Erdei Vasút tavaszi programkínálata:

Március 12., szombat: Nemcsak nőknek – ismerd meg a saját „belső erdődet”!
Március 15., kedd: Márciusi ifjak a vonaton
Március 19., szombat: Ébred az erdő – Túrázz együtt a madarakkal!
Március 26., szombat: Színház az egész világ – a természet „szín”- játékai
Április 2., szombat: Őzek világa, erdei állatok a mesében – interaktív előadás és erdei túra
Április 9., szombat: Élj egészségesen, élj természetesen! – egészségnap Hármashegyalján
Április 16., szombat: Húsvét a természetben – „Nyuszirintus” erdei túra
Április 23., szombat: Kisvasúti nap Hármashegyalján
Április 30., szombat: A mező gyógynövényei – erdei túra
Május 1., vasárnap: Majális a természetben
Május 7., szombat: Madarak és fák napja Hármashegyalján
Május 14., szombat: Így dalol az erdő – interaktív madárbemutatóval egybekötött erdei túra
Május 21., szombat: Alkoss a természetben az erdő kincseiből!
Május 29., vasárnap: Gyermeknap Hármashegyalján

A 2022-re tervezett eseményekről és az aktuális menetrendről a Zsuzsi Erdei Vasút weboldalán – zsuzsivasut.hu – lehet tájékozódni.