Aquaticum Debrecen Kft.

Az Aquaticum Fürdőközpont az észak-alföldi régióközpont, Debrecen kiemelt övezetében, hazánk első természetvédelmi területén, a Nagyerdő szívében helyezkedik el. A közel 8 hektáros területen található a termálfürdő, a strandfürdő, a fedett uszoda, az Aquaticum Termál & Wellness Hotel****, valamint az országban egyedülálló trópusi növényzettel, valódi vízi kalandokkal „csábító” Aquaticum Mediterrán Élményfürdő.

A fürdőkomplexumot üzemeltető Aquaticum Debrecen Kft.-t 1994-ben alapította Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata 100%-os tulajdonosi részesedéssel. Az önkormányzat 2000. július 6-án a tulajdoni jogot átadta az általa alapított Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nek, azóta a kft. a holdingszervezet leányvállalataként működik.

A létesítmény az elmúlt években minden lehetséges minősítést megszerzett. A fürdő és környezete gyógyhellyé-, a termálvize gyógyvízzé-, a fürdő gyógyfürdővé-, a (később megépített) szálloda gyógyszállóvá lett minősítve. A debreceni gyógyfürdő országos jelentőségű gyógyfürdőnek minősül. Mivel a Debreceni Gyógyfürdő Kft. név nehezen kommunikálható, a turisztikai piacon az egész komplexum az Aquaticum Debrecen néven ismert.

2015-ben az Aquaticum Spa egységei, az Aquaticum Termálfürdő, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő és az Aquaticum Wellness-sziget – a Magyar Fürdőszövetség szakmai bizottságának helyszíni értékelése alapján „a Gyógyfürdő, az Élményfürdő valamint a Medical Wellness” kategóriákban érdemelték ki a legmagasabb, 5 csillagos minősítést.

A debreceni fürdőkultúra már a múltszázad elejére visszavezethető, nagy hagyományokkal rendelkezik. A városi tanács döntése és támogatása nyomán – Pavolny Ferenc építőmester tervezésével és kivitelezésével -, az alapító Simonyi Óbester 1826-ban adta át a vendéglővel párosult fürdőházat. Ez a fürdő természetesen nem volt alkalmas tömeges igények kielégítésére, mégis csiráját képezte a debreceni fürdőkultúrának.
A debreceni fürdőkultúra fejlődését nagy lendülettel segítette az első hévízkút fúrása. A fontos esemény 1929-33 között következett be, amikor Pávai Vajna Ferenc főgeológus vezette olajkutató források nyomán újabb nagy értékű kincs látott napvilágot: hévíz fakadt. A feltárt hévizet a Sámsoni úti kutakból végül is 6,5 km-es földalatti vezetéken vezették a nagyerdei fürdőbe.
nagyerdei strandfürdő építési munkálatait Vári Szabó Tibor városi építészmérnök tervezése alapján 1932. május 9-én kezdték meg és június 12-én nyitották meg. Még ugyanebben az évben átadták a város első fedett uszodáját is. A strandfürdő 85 éven keresztül szolgálta a debreceniek és a turisták gyógyulási-, kikapcsolódási- és szórakozási igényeit.

Az Aquaticum Debrecen Kft. története az 1984-ben kezdődik. Ekkor nyitotta meg kapuit a gyógyászati egység a fedett termálfürdővel.  1988-ban épült meg a négy csillagos szálloda, amelyhez vendéglátó egységek is kapcsolódtak. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő pedig 2003-ban nyitotta kapuit. Az Élményfürdő megnyitását megelőzte a gyógyfürdő arculati megújítása. Az embléma, és az egyéb azonosító jegyek teljes átalakítása egyben egy szemléletváltást is takart, hiszen a gyógyfürdő elnevezés már nem fejezte ki az élményszerű fürdőzéssel kibővített szolgáltatási kört. Az üzletágak egy összefoglaló márkanév alatt szerepelnek. Az új név, az Aquaticum megszületésével a cég újrapozícionálta helyét a magyar fürdők és vízi centrumok körében.

Az Élményfürdő a keleti országrész egyik legnagyobb idegenforgalmi beruházása volt. A fedett vizicentrum megépítésével egy egész évben működő turisztikai terméket hozott létre Debrecen. Az élményfürdő beruházása a város és a régió turisztikai kínálatának színvonalát jelentősen megváltoztatta. A fürdőfejlesztés legfontosabb hatása az volt, hogy turisztikai attrakcióként növelte a város, a régió (és egyben Magyarország) turisztikai vonzerejét és a létesítmény további turisztikai beruházásokra ösztönzött.
Az élményfürdő az eltelt időszakban különleges környezetének és élményelemeinek köszönhetően országos szinten is kiemelt turisztikai célponttá vált, hétvégenként, nagyobb ünnepek idején, és az iskolaszüneti kiemelt időszakokban teljes kihasználtsággal üzemel.
Az élményfürdő turisztikai piacra való belépésének hatásaként (is) folyamatosan növekszik a város szállodai vendégforgalma és napjainkban is jelentős szerepet vállal annak pozitív fenntartásában.
Az élményfürdő létrehozásának egyik fő motivációja a szolgáltatási paletta kiszélesítése mellett, a komplexitás megvalósítása volt, amely lehetővé tette az 1998-ban átadott 4*-os Aquaticum Termál & Wellness Hotel közvetlen, zárt rendszeren keresztül történő összekötését a Mediterrán Élményfürdővel és a Termálfürdővel. A szálloda, amely egyedi építészeti kialakításával és az élményfürdő által nyújtott szolgáltatásokkal kiváltotta egy új vendégkör, a családok kiemelt érdeklődését, amelyet a mai napig sikerült fenntartania.

A Debreceni Vagyonkezelő Rt. 2003-ban vásárolta mega „Régi Vigadó” Kft.-t, amelynek üzemeltetési jogát átadta az Aquaticum Debrecen Kft..-nek. Az üzemeltetés időszaka alatt került újjáépítésre az egység előtti terasz, amely új és egyedülálló színfoltot jelent a Nagyerdőben. 2011-től bérlő üzemelteti a létesítményt.

2004 nyarán ismét egyedülálló tevékenységgel bővült a cég területén található szolgáltatások köre: az Élményfürdő területén megnyílt a Thai Masszázscentrum (külső vállalkozó üzemeltetésében), ahol regeneráló tradicionális thai, olajos testmasszázs, kéz-láb masszázs, herbálmasszázs, frissítő és relaxáló masszázzsal autentikus thaiföldi környezetben, mestervizsgás masszőrökkel várják a kedves vendégeket.

2006. augusztus 4.-én került sor a Hotel Lycium Debrecen**** hivatalos ünnepélyes átadására. A város új szállodai egységének üzemeltetési jogát az Aquaticum Debrecen Kft. kapta meg hosszú távú bérleti konstrukcióban.

Városi Sportuszoda üzemeltetését 2006-2010 között szintén az Aquaticum Debrecen Kft. látta el, üzemeltetési szerződés keretében.

2013-2014-es időszakban az Aquaticum Debrecen Kft.. több egymással összefüggő beruházási projektet indított el. Mindez az Észak-alföldi Regionális Operatív Program három különálló kiírására benyújtott sikeres pályázatoknak köszönhetően valósult meg.
Sor került a termálfürdő felújítására, teljes rekonstrukción esett át a komplexum termálfürdője, ahol egyedülálló szaunavilág kapott helyet szaunakerttel, hangos és csendes pihenőtérrel, felújított medencetér, VIP kezelők, új rendelő és fizikoterápiás részleg, tornatermek, masszázs helyiségek, új öltözői blokk, sókamra került kialakításra.
Szintén megvalósult az egészségügyi szolgáltatások feltételeinek korszerűsítése is, a fejlesztések a fürdő egészségturisztikai kínálatának bővítését is célozták.

Az Aquaticum Termál & Wellness Hotel**** szintén teljes rekonstrukción esett át, mely során a 96 lakóegységes szálloda két fontos vendégcsoport igényeinek kielégítését veszi figyelembe, egyrészt a családosokét, másrészt az ételérzékenységben, táplálékallergiában szenvedőkét. Számukra az új gasztrotechnológia eljárásokat alkalmazó diétáskonyhában készülnek az ételek. Az étterem arculatfrissítése mellett a befogadóképessége is lényegesen bővült. A kisgyermekes családok számára a hotel egyik szárnyában a meglévő családi apartmanok mellett többlégterű elhelyezést nyújtó lakóegységek is nyíltak.
Megújultak a közlekedő és közösségi terek, megszépül a lobbi is. A  csecsemőktől a kamaszokig – valamennyi ifjabb korosztály szórakozását szolgáló , 300 m2-es gyermekbirodalom épült.
A fejlesztéssel összhangba került a termálfürdő, az élményfürdő és a szálloda minőségi színvonala, s egyúttal a debreceni fürdőkomplexum a régió legmodernebb és legnívósabb egészségügyi szolgáltatójává vált.

2017 nyara volt a régi városi strandfürdő utolsó szezonja. DMJV Önkormányzata a Nagyerdei strandfürdő területén különleges vizes élménypark építését tervezi. 2018- ban elkezdődött a strandfürdő teljes körű megújítása. A strandfürdő területén a 21. század igényeinek megfelelő, háromgenerációs nyitott fürdőkomplexum épül meg, a különböző korosztályok igényeinek megfelelően, különleges attrakciók és a pihenést szolgáló elemek egyidejű létrehozásával.

Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei park 1.
Telefon: + 36 52 514 111