DKV Debreceni Közlekedési Zrt.

Élhető város – környezetkímélő közösségi közlekedés a DKV-val

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. jogelődjeit is figyelembe véve közel 135 éve áll a debreceni polgárok szolgálatában és biztosítja a város közösségi közlekedését. A város közösségi közlekedésének ellátásáért felelős Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés keretében működteti, üzemelteti a város 2 villamos 4 trolibusz és a betétjáratokkal együtt 50 autóbusz viszonylatát.

A DKV Zrt. éves szinten közel 105 millió debreceni és Debrecenbe érkező utast szállít járművein.

A jelenben és a jövőben is a fenntartható városi közlekedés szempontjából egyre fontosabb szerepet játszanak a részben, vagy a teljes egészében elektromos meghajtású közúti járművek is. A Jedlik Ányos Terv elképzeléseihez kapcsolódva Debrecen Önkormányzata és a város közlekedésért felelős társasága, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. közösen kíván tenni a cívisváros környezetének védelméért.

A városban jelentkező utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása mellett kiemelkedő szerepet kap a környezetvédelem. Fontos, hogy a mintegy 630 fős nagyvállalat társadalmi szerepvállalásként hozzájáruljon az élhető, egészséges nagyvárosi környezethez, élethez.

Az utóbbi 10 évben Debrecen közlekedése egyedülállóan fejlődött, emelve a város közösségi közlekedési színvonalát.

Modern, előírásoknak megfelelő járműpark

A DKV Zrt. Közép-Európa egyik legmodernebb járműparkját üzemelteti, 125 darab euro5-ös motorral rendelkező autóbusszal, 29 darab villamossal és 28 darab trolibusszal valósítja meg a környezetbarát közösségi közlekedést a városban.  A környezetkímélő motorral rendelkező autóbuszok 2009-es forgalomba állításával éves szinten mintegy 5 tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás Debrecenben.

Európai Unió által támogatott nagyprojekt keretében 2014-ben bővült a helyi villamos hálózat. Az új villamosvonal átadásával 15 szóló autóbuszt vontak ki a közlekedési rendszerből, melyet száz százalékban környezetkímélő villamosok váltottak fel. Az uniós forrással, valamint állami és önkormányzati támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben javult a debreceni közösségi közlekedés színvonala és nem utolsó sorban további 700 kilogrammal csökkent a károsanyag-kibocsátás Debrecenben.

A járműpark 85 százaléka, az országban egyedülálló módon, 100 százalékban alacsonypadlós járművekből áll, amely a gyernekkocsival vagy kerekesszékkel közlekedő utasok kényelmét és biztonságát szolgálja.

Okos megoldások – kényelmes utazás

A debreceni Smart City elképzelésekhez igazodva a DKV Zrt. folyamatosan fejleszti a valósidejű utastájékoztatási rendszerét és bővíti a kényelmes és gyors utaskiszolgálást biztosító lehetőségeket.

Elsőként Debrecenben indult el az elektronikus jegyrendszer.

Az utasok 2017 szeptembere óta egyszerűen és gyorsan vásárolhatnak bérletet vagy napijegyet új típusú személyi- vagy diákigazolványukkal bérletpénztárainkban.

A még kényelmesebb kiszolgálás érdekében 2017. év végén elindult az online jegy- és bérletvásárlás is, így otthonról néhány kattintással, vásárolhatnak bérletet vagy napijegyet a személyire és diákra az utasok. Az online értékesítésnek köszönhetően, a városunkba érkező turisták otthonról, sorban állás nélkül, már az utazásuk előtt megvásárolhatják napijegyüket.

Átgondolt tervezés – lendületes jövő

Debrecen elkötelezett a tiszta, közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli városi közlekedés iránt.

Küldetésünk: Debrecen város környezettudatos, szolgáltatásközpontú, a lakók, intézmények, munkáltatók igényeit kielégítő és befolyásoló közlekedési rendszerének kialakításában és működésében való meghatározó szerepvállalás.

Főpályaudvar – Integrált közlekedési központ

Egy átfogó, stratégiailag átgondolt közlekedési központ kialakítása kezdődik Debrecenben, amilyenre hazánkban eddig nem volt példa. Megépítését számos tényező indokolja: a városban évente több mint száz millióan használják a helyi közlekedést, a forgalmas vasúti csomópontot pedig több tíz millióan. Mindezeket figyelembe véve látható, hogy a város jelenlegi közlekedési infrastruktúrája évtizedek múlva nehezen birkózik majd meg az egyre nagyobb kihívásokkal. A közösségi közlekedés ösztönzésére a DKV Zrt. fontosnak tartja azt, hogy minél több P+R parkoló épüljön Debrecenben.

A Főpályaudvar megvalósulásával egy olyan átfogó, komplex vonalhálózat módosítást vezet be a Társaság, mellyel gyorsabbá, kényelemesebbé teszi a helyi közösségi közlekedést, így versenyben maradhat az egyéni közlekedéssel szemben.

Cím: 4025 Debrecen, Salétrom u. 3
Telefon: +36 52 502 640